5 fapte uimitoare despre părul uman

Distribuie

LifestyleHairStyle5 fapte uimitoare despre părul uman

Știați că un om adult are în medie aproximativ 5 milioane de foliculi de păr pe tot corpul? Pe cap, pe față, pe membre și în locuri ascunse. Este o formă naturală a corpului uman.

De-a lungul timpului, pe măsură ce am evoluat, părul a trecut de la a fi o parte importantă a supraviețuirii noastre prin faptul că ne ține de cald, la a deveni un instrument pe care îl folosim pentru a ne exprima personalitatea.

V-ați întrebat vreodată de ce îl avem sau care este rostul lui?

Această extensie blănoasă a corpului nostru este mai interesantă decât ați crezut vreodată!?

 

Avem 100.000 de fire de păr, și încă mai numărăm…

Știați că un om adult poate avea în medie 100.000 de fire de păr?

Nu numai atât, dar avem și până la 150.000 de foliculi de păr doar pe cap și aproximativ 5 milioane pe tot corpul nostru.

Te naști cu un număr exact de foliculi pe corp și nu cresc mai mulți pe măsură ce îmbătrânești.

Numărul de foliculi pe care îl aveți este ereditar și poate varia în funcție de culoarea părului.

Persoanele cu părul blond natural tind să aibă mai mulți foliculi, cu o estimare de 150.000 de fire de păr pe cap, în timp ce persoanele născute cu părul roșcat natural tind să aibă doar aproximativ 90.000 de foliculi.

Există și alte lucruri care pot afecta numărul de fire de păr pe care le aveți pe corp, dar cele mai multe dintre acestea sunt datorate intervenției umane.

Aceasta poate fi sub forma epilării, a luării anumitor medicamente pentru boli precum cancerul sau chiar prin stres.

Informațiile pot fi stocate în părul nostru!

par-blond

Acum s-ar putea să credeți că acest lucru sună nebunesc, părul nostru nu are un hard disk sau un „cloud” pentru a stoca lucruri, deci cum poate fi adevărat?

Pe măsură ce părul nostru crește, el poartă cu el compoziția noastră biologică.

De exemplu, atunci când unghiile noastre cresc și vedem semne albe, acestea sunt indicii ale unei lipse de nutrienți sau vitamine în organism în momentul în care s-a format acea parte a unghiei.

Acest lucru a fost folosit timp de mulți ani ca o modalitate de a vedea dacă cineva este subnutrit sau dacă îi lipsește ceva din alimentație.

Cu toate acestea, în cazul părului, aceste modificări nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar există metode de testare care ne permit să vedem modificările aduse unei bucăți de păr atunci când crește.

Putem vedea din probele de păr dacă au fost luate anumite medicamente, dacă a existat o lipsă de vitamine și nutrienți la un moment dat în dieta cuiva.

Iată care sunt etapele în care părul dumneavoastră stochează informații despre ceea ce ați ingerat.

Atunci când consumăm ceva, acesta este descompus în particule, anumite elemente intră în fluxul sanguin.

Pe măsură ce particulele se deplasează în corpul nostru, ele pot fi depuse în foliculul unui păr în creștere.

Particulele chimice rămân acolo unde au fost depuse în folicul și, pe măsură ce firul de păr începe să crească, particulele se depun în cortexul firului de păr propriu-zis.

Odată ce părul începe să crească și să iasă din corp, acesta poartă cu el aceste particule chimice, deoarece fac parte din firul de păr atunci când s-a format.

Particulele chimice rămân parte din acea bucată exactă de păr pentru totdeauna.

Părul uman este atât elastic, cât și rezistent.

Deși părul uman nu este la fel de rezistent ca oțelul, este atât de puternic încât poate susține o greutate mai mare decât o bucată de sârmă de cupru de aceeași lungime și lățime ca un singur fir de păr.

Se spune că un cap întreg de păr combinat ar putea susține greutatea a aproximativ 5.600-8.400 de kilograme (12.345-18.518 livre), sau echivalentul greutății a doi elefanți.

Greutatea medie pe care o poate susține o singură șuviță de păr uman este de 3 uncii (85 de grame).

Părul uman este, de asemenea, foarte elastic. Este posibil să fi observat acest lucru dacă ai părul creț, îl poți întinde până când devine drept, dar părul tuturor se întinde la un moment dat.

Părul uscat se poate întinde de aproximativ 1,2-1,3 ori lungimea sa inițială și are capacitatea de a reveni la lungimea sa normală.

Atunci când părul nostru este ud, se poate întinde și mai mult, uneori de până la 1,5 ori lungimea sa normală.

Care este ciclul de creștere al unui folicul?

blond-auriu

Primul pas este creșterea unui fir de păr. Aproximativ 85-90% dintre foliculii dvs. se vor afla în același timp în stadiul de creștere.

Odată ce părul este complet crescut, intră în etapa de tranziție. Acesta este cel în care s-a oprit din creștere, dar rămâne în folicul până când este gata să cadă.

Un singur fir de păr poate avea o durată de viață medie de aproximativ 5 ani înainte de a cădea.

Deși numărul de foliculi rămâne același pe tot parcursul vieții, pe măsură ce îmbătrânești, părul tău poate cădea în mod natural.

Acest lucru înseamnă că fizic veți avea mai puțin păr pe cap sau pe corp, dar foliculii sunt încă acolo.

Acest lucru se datorează faptului că ciclul de creștere al foliculilor are o etapă de repaus. Acesta este momentul în care foliculul va pierde părul.

În cazul în care există perturbări ale ciclului, acest lucru ar putea duce la pierderea de către organism a mai mult păr decât produce, ceea ce poate duce la subțierea părului.

În medie, o persoană pierde între 50-100 de fire de păr pe zi.

Temperatura poate afecta creșterea părului.

Există un mit conform căruia climatele mai calde fac părul să crească mai repede.

În unele studii s-a dovedit că acest lucru ar putea fi adevărat, dar nu există suficiente dovezi solide pentru a face din acest lucru un fapt, deoarece există o mulțime de variabile care trebuie luate în considerare.

Știm însă că în climatele mai reci părul tău poate fi afectat. Aerul rece poate face ca părul tău să fie uscat, deoarece există o lipsă de umiditate în aer.

Acest lucru poate provoca vârfuri despicate, deoarece părul devine fragil.

În climatele reci avem „pielea de găină” sau frisoane, care apar atunci când mușchii din jurul foliculilor de păr se strâng pentru a face părul să se ridice.

Corpul nostru face acest lucru atunci când ne este frig, astfel încât aerul cald să poată fi prins între firele de păr, creând căldură. Este cunoscută sub numele de piloerecție.

______

Poate credeți că părul este o parte neimportantă a structurii noastre ca oameni, dar este o caracteristică destul de interesantă.

Îl putem folosi pentru a investiga lucrurile pe care le-am ingerat; ne ține de cald în climatele reci și face parte din identitatea noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole