Culoarea negru a avut o mare semnificație încă de la începuturile omenirii și a fost în mod repetat desemnată ca fiind culoarea tuturor lucrurilor întunecate, rele și suspecte.
Oricum ar fi, omenirea a găsit nenumărate alte semnificații pentru această culoare, multe părți ale lumii dându-i un sens pozitiv.
Faceți o călătorie cu noi, în timp ce descoperim cele mai profunde și întunecate fapte despre culoarea neagră!
20 de fapte umbrite despre culoarea neagră
- Din punct de vedere științific, negrul nu este deloc o culoare – este ceea ce se obține atunci când există o lipsă totală sau o absorbție a luminii vizibile.
- Culoarea neagră este acromatică, la fel ca și albul și griul. Acest lucru înseamnă că nu are nicio nuanță.
- Pentru că nu există o culoare neagră adevărată, toți pigmenții și coloranții „negri” arată de fapt doar negru. Aceștia sunt alcătuiți dintr-o combinație de alți pigmenți în combinații specifice pentru a reflecta cea mai mică cantitate de lumină posibilă.
- În engleza veche, cuvântul pentru culoarea neagră era „blæc”, care însemna, de asemenea, „întuneric” și „cerneală„.
- A fost una dintre primele culori folosite de oameni pentru a crea artă. Pentru a crea această culoare s-a folosit mai întâi cărbune, iar mai târziu s-au folosit oase arse și pulbere de mangan măcinată pentru a obține un pigment negru mai închis.
- În Egiptul antic, negrul era folosit într-o lumină pozitivă, deoarece era culoarea solului bogat din Nil și, prin urmare, era asociat cu fertilitatea. Era, de asemenea, culoarea lui Anubis, zeul egiptean al lumii subterane care îi proteja pe cei morți de rău.
- Meșteșugarii și artizanii din Roma antică purtau culoarea neagră, cel mai probabil pentru că acoperea cu ușurință murdăria și petele de la astfel de munci. Coloranții naturali negri folosiți nu erau foarte puternici, așa că hainele lor se decolorau adesea în maro sau gri.
- Negrul era, de asemenea, culoarea doliului în Imperiul Roman, familia defunctului schimbându-și toga neagră (numită toga pulla) cu toga albă doar după perioada de doliu.
- Așa cum culoarea albă a ajuns să reprezinte tot ceea ce este bun și sfânt, culoarea neagră este asociată cu răul și întunericul. În creștinism, de exemplu, diavolul a fost pictat cu pielea neagră cel puțin din Evul Mediu.
- A fost folosită ca o culoare a puterii și a autorității încă din secolul al XIII-lea, când judecătorii și alți oficiali ai curții au început să poarte această culoare.
- Majoritatea forțelor de poliție din lume au purtat negru până în secolul XX. Culoarea albastră a înlocuit-o pentru ca poliția să pară mai puțin amenințătoare pentru publicul larg.
- Culoarea neagră a fost adoptată fără rezerve de fasciști, începând cu „Cămășile negre” ale lui Benito Mussolini, unitățile paramilitare fasciste italiene. Ulterior, a fost adoptată de Adolf Hitler și de Germania nazistă și a fost purtată de infamul SS.
- Are o semnificație simbolică semnificativă pentru musulmani, deoarece se spune că ar fi fost culoarea steagului purtat de soldații profetului Mahomed.
- Preoții și călugării din multe confesiuni creștine diferite poartă veșminte negre, deoarece consideră că această culoare reprezintă penitența și umilința.
- Pe de altă parte, negrul are semnificații complet diferite în păgânism, cum ar fi protecția, stabilitatea, forța și demnitatea.
- Panterele negre nu sunt o specie de sine stătătoare. În schimb, ele sunt jaguari sau leoparzi cu gene recesive care conferă animalelor un exces de melanină, care le transformă pielea în negru. Dacă vă uitați cu atenție, blana lor are încă marcajele caracteristice.
- Expresia „la negru” înseamnă a fi profitabil, deoarece inițial contabilii scriau pierderile cu cerneală roșie și profiturile cu cerneală neagră.
- Prima mașină produsă în serie, modelul T Ford, a fost disponibilă exclusiv pe negru în primii opt ani de producție.
- Negrul este, de asemenea, asociat în mod obișnuit cu secretul. De exemplu, operațiunile militare secrete se numesc operațiuni negre, iar bugetele guvernamentale pentru operațiuni clasificate sau secrete se numesc bugete negre.
- Echipa de rugby a Noii Zeelande a ajuns să fie cunoscută sub numele de All Blacks din cauza culorii uniformei lor, spre deosebire de alegerea culorii uniformei pe baza numelui lor. Oricare ar fi motivul, uniforma lor arată cu siguranță puternică!