1. Albinele de miere sunt polenizatoare super-importante pentru flori, fructe și legume. Aceasta înseamnă că ele ajută și alte plante să crească! Albinele transferă polenul între părțile masculine și cele de sex feminin, permițând plantelor să crească semințe și fructe
2. Albinele de miere trăiesc în stupi (sau colonii). Membrii stupului sunt împărțiți în trei tipuri:
- Regina : O regină rulează întregul stup. Funcția ei este să pună ouăle care vor da naștere la următoarea generație de albine a stupului. Regina produce, de asemenea, produse chimice care ghidează comportamentul celorlalte albine.
- Lucrători : toate acestea sunt femei și rolurile lor sunt de a alimenta mâncare (polen și nectar din flori), a construi și a proteja stupul, curăța și circula aerul prin baterea aripilor lor. Lucrătorii sunt singurele albine pe care majoritatea oamenilor le văd vreodată să zboare în afara stupului.
- Dronii (trantorii): Acestea sunt albinele masculine, iar scopul lor este să se îmbine cu noua regină. Mai multe sute trăiesc în fiecare stup în primăvară și vară. Dar iarna, când stupul intră în modul de supraviețuire, dronii sunt loviți!
3. De ce sunt aceste albine atat de faimoase? Doar pentru miere?! Dar știați că produc miere ca depozite de alimente pentru stup în timpul iernii? Din fericire pentru noi, acești muncitori eficienți dau 2-3 ori mai multă miere decât au nevoie, așa că ne bucurăm și de gustul delicios!
4. Dacă mama regină moare, muncitorii vor crea o nouă regină prin selectarea unei larve tinere (nou-născuții curățați) și hrănind-o cu o mâncare specială numită ” jeleu regal. ”
5. Albinele de miere zboară cu o viteză de aproximativ de 25 km pe oră și își bate aripile de 200 de ori pe secundă !
6. Fiecare albină are 170 de receptori olfactivi, ceea ce înseamnă că au un simț serios al mirosului! Ei folosesc acest lucru pentru a comunica cu stupul și pentru a recunoaște diferite tipuri de flori atunci când caută alimente.
7. Varsta medie de viață e de doar cinci până la șase săptămâni. În acest timp, va produce în jur de o doisprezece lingurițe de miere.
8. Regina poate trăi până la cinci ani. Ea este cea mai aglomerată în lunile de vară, când poate să faca până la 2.500 de ouă pe zi!
9. Albinele de miere sunt, de asemenea, frumoase destepte si strălucitoare! Pentru a împărtăși informații despre cele mai bune surse de hrană, ele își fac dansul „de vânătoare „. Atunci când muncitorul se întoarce la stup, se mișcă într-o cifră de opt și își învârte corpul pentru a indica direcția sursei alimentare. Tare nu?
10. Din păcate, în ultimii 15 ani, coloniile de albine dispar, iar motivul rămâne necunoscut. Referindu-ne la „tulburarea colapsului coloniei”, miliarde de albine de miere din întreaga lume își părăsesc stupii, nu se mai întorc niciodată. În unele regiuni, până la 90% dintre albine au dispărut!