10 Cărți pe care nu trebuie să le ratezi. Citeștele măcar odată în viață!

Distribuie

Free TimeBooks10 Cărți pe care nu trebuie să le ratezi. Citeștele măcar odată...

DON QUIJOTE DE LA MANCHA de Miguel de Cervantes

”El ingenioso hidalgo Don Quijote de La Mancha”, publicat în 1605 și ”El ingenioso caballero Don Quijote de La Mancha”, publicat în 1615 reprezintă o satiră la adresa romanelor cavalerești, populare în Spania în acea perioadă, dar și la adresa societății spaniole a acelor vremuri.

Povestea acestui celebru roman vine din intenția autorului de a opri popularitatea acestui gen de povești neverosimile și ”pline de insanități”, cum le numea chiar el. Printre iubitorii genului criticat de Cervantes se număra și soția lui, Dona Catalina.

Romanul este considerat o capodoperă a literaturii universale, fiind tradus în aproximativ 50 de limbi. Astfel, ar fi nedrept să rezumi cartea și povestea ei doar la ”te lupți cu morile de vânt”.

DE CE IUBIM FEMEILE? de Mircea Cărtărescu

În ciuda primului gând pe care îl ai atunci când auzi titlul acestei cărți ”De ce iubim femeile?”, nu este o care pentru bărbați. Nu se adresează lor în ideea de a se trezi la realitate. Cartea este un omagiu adus femeilor care se adresează femeilor.

“E limpede că și adulții au nevoie de povești; numai că zânele lor și-au scurtat rochiile, și-au tăiat părul care le ajungea cândva la călcâie și au învățat să fie femei, ceea ce e mult mai complicat și mai periculos decât meseria de zână”. – Mircea Cartarescu

10 Cărți pe care nu trebuie să le ratezi. Citeștele măcar odată în viață!

FEMEIA LA 30 DE ANI de Honore de Balzac

Balzac scrie despre viață și despre oameni, așa cum numai el o poate face, așa cum toate scrierile lui sunt. Nu este un scriitor ușor. Este un roman care merită citit și a doua oară, chiar și a treia.

Inițial, povestea Juliei a fost scrisă sub formă de 6 nuvele, publicate pe rând. În noiembrie 1835, Balzac face un efort în unificarea textului și transformarea acestor nuvele în romanul ”Femeia la 30 de ani”. Subiectul cărții este inspirat din viața doamnei Laure de Berny care a fost amanta lui Balzac.

”Durerile adevărate stau aparent atât de liniștite în patul adânc pe care și l-au facut, în care ele par că dorm, dar de unde continuă să distrugă sufletul, ca acel înfricoșător acid care perforează cristalul!” – citat din carte.

MICUL PRINȚ de Antoine de Saint-Exupery

”Micul Prinț” a fost votată cea mai bună carte a secolului XX în Franța. Este tradusă în mai mult de 250 de limbi și dialecte, vânzându-se aproape două milioane de exemplare anual. În 1998 serviciile poștale franceze au emis o serie de cinci mărci poștale dedicate Micului Prinț. Fiecare marcă poștală din această serie are valoarea nominală de 3 franci.

“Micul Prinţ” a fost inspirată de un accident aviatic suferit de Antoine de Saint-Exupery pe ruta Paris -Saigon în încercarea de a doborî un record de aviaţie ce i-ar fi adus 150.000 de franci.

Povestea micului prinț a stat la baza multor spectacole de dans și de teatru. Multe citate din carte au rămas adânc în mintea cititorilor.

PE CULMILE DISPERĂRII de Emil Cioran

”Pe culmile disperării” este prima carte scrisă de Cioran. A fost scrisă când avea 22 ani, după luni de deprimare și insomnie și a apărut în 1934. Este o carte care îți aduce o (altă) perspectivă asupra existenței cotidiene.

Cioran nu a fost, așa cum și-l imaginează mulți, acel scriitor depresiv, în permanentă căutare a unei bogății interioare infinite. A fost un om plin de viață, ale cărui cărți au fost bazate pe gânduri și trăiri interioare sfâșietoare, însă care nu l-au îndepărtat de viața de zi cu zi pe cât ne-am aștepta și nici nu l-au închis între patru pereți albi.

„Dacă aș putea, aș aduce întreaga lume în agonie, pentru a realiza o purificare din rădăcini a vieții; aș pune flăcări arzătoare și insinuante la aceste rădăcini, nu pentru a le distruge, ci pentru a le da altă sevă și altă căldură. Focul pe care l-aș pune eu acestei lumi n-ar aduce ruine, ci o transfigurare cosmică, esențială.“ (Emil Cioran)

TROPICUL CAPRICORNULUI de Henry Miller

Tropicul Capricornului a fost interzis în America vreme de treizeci de ani din cauza conținutului sexual explicit și a aluziilor misogine și rasiste, însă astăzi este considerat una dintre cărțile importante ale literaturii moderne.

Dominat de puternice influențe autobiografice, romanul descrie cu un umor savuros, experiențele profesionale ale autorului și experiențele sale sexuale scandaloase, unele duse la rang de experimente.

Dacă nu ești familiarizat cu stilul lui Miller, pregătește-te să fii socat!

STRĂINUL de Albert Camus

Atitudinea diferită față de regulile unei societăți care impune niște standarde de comportament te poate face să fii catalogat ca un străin.

”Să minți nu înseamnă numai să spui ceva ce nu este. Ci și, mai ales, să spui ce este și, în ce privește sufletul uman, să spui mai mult decât simți. E ceea ce facem cu toții, în fiecare zi, pentru a ne simplifica viața. (Albert Camus).

”Străinul” este primul roman al lui Albert Camus și a fost adaptat pentru marele ecran în 1967, de regizorul Luchino Visconti, într-o producție cu Marcello Mastroianni în rolul principal.

ALCHIMISTUL de Paulo Coelho

”Alchimistul”, extraordinarul roman al lui Paulo Coelho, a inspirat milioane de cititori din întreaga lume. Cartea este uluitoare prin simplitatea și înțelepciunea ei.

Plină de culoare, evocatoare și profund umană, povestea lui Santiago este o mărturie etern valabilă despre cum ne putem schimba urmându-ne visele și despre cât este de important să ne ascultăm inima.

De la apariție, ”Alchimistul” a fost tradus în 81 de limbi, a stabilit recorduri absolute de vânzări și a schimbat nenumărate vieți.

LEAGĂNUL RESPIRAȚIEI de Herta Muller

În 2009, Herta Muller primește premiul Nobel pentru literatură, după a treia nominalizare, fiind a douăsprezecea femeie care primește acest premiu. În același an a apărut cartea ”Leagănul respirației”.

Hertei Müller i-au trebuit patru caiete pentru a scrie conversaţiile îndelungate cu poetul Oskar Pastior (1927-2006) şi alţi supravieţuitori ai lagărelor sovietice, caiete după care a apărut această carte.

”Leagănul respirației” este un dublu epitaf. Un epitaf pentru un prieten apropiat, Oskar Pastior, şi un epitaf pentru cei care au trecut prin lagăre, care au suferit pe nedrept şi care niciodată nu s-au mai întors din Gulag.

ZECE NEGRI MITITEI de Agatha Christie

Agatha Christie reușește de fiecare dată să ne surprindă cu câte o dezvăluire care dă peste cap tot ce credeam că știm despre crimă.

Cărțile sale s-au vândut în două miliarde de exemplare, în întreaga lume. Agatha Christie a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi. Toate acestea i-au adus titlul de ”Regina Crimei”.

Așa cum însăși autoarea mărturisește, romanul ”Zece negri mititei” a fost cea mai grea carte de scris dar și cea mai apreciată, conform multor cititori și critici.

Din motive rasiale, ediția din Statele Unite a fost publicată în decembrie 1939, titlul fiind schimbat în” Și n-a mai rămas niciunul” (And Then There Were None).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole