1 Martie – Martisor si prima zi de primavara!

Distribuie

Free TimeBooks1 Martie - Martisor si prima zi de primavara!

1 Martie martisor

Mesaje de 1 Martie

  • Primavara sa iti aduca un martisor de sanatate, un ghiocel de noroc, o adiere calda de fericire. Un norisor de iubire si un soare stralucitor asemeni sufletului tau.
  • Un buchet de ganduri bune, un amalgam de sentimente frumoase si o gramada de imbratisari! La multi ani de 1 Martie!
  • 1 Martie reprezinta inceputul primaverii, anotimpul iubirii. Sa te indragostesti pasind prin raze, culegand ghiocei si impartind zambete.
  • „Cu rosu si alb am inlantuit gingasul ghiocel. L-am parfumat cu toata dragostea mea, l-am inconjurat cu mireasma primaverii si din tot sufletul ti-l daruiesc.  Sperand ca-ti va aduce fericire si sanatate!”
  • „Fie ca puritatea si candoarea acestei primaveri sa va inspire simfonia bucuriei si fericirii. A sperantei si optimismului, a credintei in mai bine si in toate!”„Atunci cand popoarele migratoare veneau cu ganduri cotropitoare peste acest minunat popor. Noi le dadeam martisoare!”
  • „Iti doresc sa ai gingasia lacramioarelor, parfumul toporasilor, prospetimea zambilelor si puterea ghiocelului care razbate prin pamantul inghetat. La multi ani si o primavara minunata!”
  • „Viata, lumina, caldura… parfumul de fericire este esenta primaverii, iar martisorul simbolul ei. Iti doresc ca razele soarelui somnoros sa-ti deschida petalele sufletului asemeni ghiocelului odata cu sosirea primaverii!”
  • De 1 martie îţi ofer mărţişorul fericirii, e împletit de natură din flori şi din raze de soare, iar eu ţi-l dau cu toată dragostea mea!
  • În această dimineaţă soarele a bătut în geam mai insistent. Ai deschis fereastră şi ai lăsat primăvară să între în casă… e 1 Martie,… bucură-te!

1 Martie martisor

Legenda mărțișorului

Calendaristic, primăvara începe de pe data de 1 martie. Astronomic însă primăvara începe de pe data de 20 martie.

Sărbătoarea Martișorului este reprezentată prin șnurul alb și roșu. Culorile simbolizând împletirea iernii și a primăverii, întuneric și lumina, rece și cald.

In vechime, pe data de 1 martie, martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor.  Fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, este alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru.

Acestea reprezintau unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept.

El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele.

Atunci, martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare, rostindu-se: „Ia-mi negretele si da-mi albetele”.

Legendele spun ca martisorul a fost tors de Baba Dochia. In timp, traditia s-a schimbat si snurului i-a fost adaugata o moneda de argint, care era asociata soarelui.

In unele zone, femeile legau șnur de martisor și animalelor, pentru a le proteja.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole