Motivele pentru care icterul apare la nou-nascuti:
Imediat dupa nastere, sau la citeva zile dupa ce au venit acasa, multi bebelusi sanatosi dezvolta o ingalbenire a pielii si albului ochilor, numita icter.
Ingalbenirea este cauzata de excesul de bilirubina din sange. Bilirubina exista in sangele fiecarui om, insa la nou-nascuti, nivelul bilirubinei este deseori crescut pentru ca bebelusii au la nastere, un numar suplimentar de globule rosii.
Bilirubina este un pigment biliar, derivat al hemoglobinei. In mod normal, bilirubina trece prin ficat si este eliminata odata cu bila prin intestine. Icterul se produce atunci cand bilirubina se formeaza mai repede decat poate ficatul unui nou-nascut sa o proceseze.
Majoritatea bebelusilor cu forme usoare de icter isi recastiga culoarea rozalie sanatoasa fara nici un tratament special.
Diverse tipuri de icter la nou nascuti
Icterul fiziologic: Apare la bebelusii care au mai mult de o zi de la nastere, insa mai putin de o saptamana. Se datorează imaturitatii ficatului bebelusului, fapt ce duce la procesarea inceata a bilirubinei.
Icterul de prematuritate: se instaleaza frecvent la copiii nascuti prematur, acestia fiind si mai putin pregatiti sa elimine bilirubina.
Icterul de alaptare: apare la bebelusul alaptat de 2-7 zile sau mai mare atunci cand laptele matern nu este suficient sau cand exista dificultati de alaptare si se manifesta printr-o coloratie galbuie a pielii.
Atrezia biliara: este un blocaj al canalelor biliare si se poate produce daca bebelusul are peste 2 saptamani de la nastere si inca are icter. Inca un semn este faptul ca scaunele au o culoare neobisnuit de palida.
Incompatibilitatea grupei de sânge (sau Rh): daca bebelusul are altfel de grupa de sange decat mama, aceasta ar putea produce anticorpi care sa distruga celulele rosii din sangele sugarului. Acest lucru creeaza o acumulare brusca a bilirubinei in sangele copilului.
Icterul de incompatibilitate se poate instala chiar in prima zi de viata a micutului.
Ce este fototerapia?
Lumina are efect terapeutic
Daca in urma investigatiilor, se stabilieste ca icterul este patologic, se recurge la fototerapie. Aceasta presupune expunerea nou-nascutului la lumina fluorescenta de culoare albastra sau alba. Bilirubina este sensibila la lumina si se descompune sub actiunea acesteia, putand fi astfel eliminata mai usor.
Pe intreaga durata a fototerapiei, ochii si organele genitale ale nou-nascutului trebuie protejate. Perioada de expunere variaza de la un nou-nascut la altul, iar pentru a verifica efectul fototerapiei, trebuie monitorizat nivelul bilirubinei. Lumina fluorescenta nu rezolva insa intotdeauna icterul, dar in cazurile usoare de icter, aduce mari beneficii.
Cand trebuie sa apelezi la doctor
Parintii trebuie sa solicite un consult medical de urgenta atunci cand: