Iubește Românește de Sărbătoarea Dragobetelor!
O mică poveste ca introducere, din vremea liceului spune că fetele voiau să își afle ursitul în ziua de Dragobete. Primul an de liceu te introduce în fabuloasa lume nouă, colegi noi, internat, pedagogi, profesori severi, toate acestea dau năvală peste tine. Dar nu numai aceste lucruri sunt interesante. Colegele de internat, mai mari evident, în ziua sărbătorii Dragobetelor, întreabă fetele boboace:
-”Vreți să vă vedeți ursitul?”
Un lichean cu apă, o oglindă pe fundul licheanului, întuneric în cameră și un prosop pe cap! Care credeți că era farsa? Își băteau joc de boboace, unele ieșeau plângând din cameră, altele înțelegeau farsa și refuzau! Asta ca paranteză! (Boboacele erau băgate cu capul în apă, motiv pentru râsete și pentru plânsete)
În tradiția Românească, de Dragobete sărbătorim iubirea și pețitul. Din strămoși avem acest obicei și în unele zone ale tării încă se ține cu sfințenie.
O legendă spune că Dragobete era fiul Dochiei, el seducea fetele ce le întâlnea. De altfel era numit ”Năvalnicul” sau ”Logodnicul păsărilor”. Proveniența lui vine odată cu vechii daci, în acele timpuri era considerat protectorul tinerilor și patronul iubirii.
Fiind fiul Dochiei avea și denumirea de ”Cap-de-primăvară”. Sărbătoarea Dragobetelui are ca rol schimbarea anotimpurilor, de la iarnă grea și friguroasă la primăvara cu vântul călduț îmbietor.
Obiceiuri si traditii
- În vremurile de demult, pe când încă se purtau straie populare, de ziua Dragobetelui, tinerii se strângeau prin păduri.
- Culegeau primele flori ale primăverii. Acesta era un obicei, care s-a purtat mult timp și se poartă și în zilele de astăzi în anumite zone ale țării.
- În tot acest răstimp până la prânz, tinerii cântau, jucau și culegeau flori. Cu venirea prânzului, fetele se pregăteau de fuga în sat, iar flăcăii fugeau după fete pentru a le săruta. Dacă fetei îi plăcea de flăcău, aceasta se lăsa sărutată. Apoi seara se anunța logodna și ei erau foarte fericiți tot anul.
- Toți care participau la această tradiție aveau un an plin de belșug. Bătrânii cu superstițiile lor, spuneau că, cei care nu participă la acest eveniment, nu vor avea parte de iubire tot anul. Pe parcursul zile până în amiază, tinerii jucau un joc numit ”zburătorit” si toată această tradiție a dat naștere zicalei ”Dragobetele sărută fetele”.
- Dacă vremea era mohorâtă și ploioasă, tinerii se adunau într-o casă unde petereceau, cântau și jucau. Acolo se legau de obicei prietenii.
- Fetele aruncau farmece spre rivalele lor, iar flăcăii își crestau usor brațul sub forma unei cruci, așa deveneau frați de cruce.