20 de curiozități minunate despre luna Martie

Distribuie

Free TimeHistory20 de curiozități minunate despre luna Martie

Martie este cunoscută pentru că vestește primăvara și pentru faptul că sărbătorim zua femeilor.

Cu siguranță știți despre aceste evenimente, dar există o mulțime de alte întâmplări care au loc în martie. Asta, împreună cu o istorie bogată, desigur!

Ei bine, iată 20 de fapte minunate despre martie pe care nu le veți crede!

Ghiocel in zapada

  1. În vechile calendare romane, un an avea o durată de zece luni, începând din martie și se termina în decembrie .
  2. „Ides de Martie” era o zi din calendarul roman echivalentă cu 15 martie . Era considerat un termen limită pentru stingerea datoriilor. A fost și ziua în care Iulius Caesar a fost asasinat.
  3. Daca te-ai nascut în martie, floarea ta este o narcisă!
  4. Bebelușii din martie sunt răsfățați cu două pietre de naștere: acvamarin și piatră de sânge, care simbolizează curajul.
  5. Există două semne zodiacale în martie. Pești, care este până pe 20 martie , și Berbec, care este din 21 martie.
  6. Prima lună de primăvară este martie, care începe între zilele 19 și 21.
  7. Martie este echivalentul lunii septembrie în emisfera sudică.
  8. În fiecare an, martie și iunie se termină în aceeași zi a săptămânii.
  9. Martie este perioada anului în care animalele încep să se trezească din hibernare.
  10. Numele lui martie vine de la Marte, zeul roman al războiului. A fost numită ca atare atât în calendarul iulian, cât și în cel gregorian.
  11. Echinocțiul de primăvară are loc în jurul datei de 20 sau 21 martie. Acesta este momentul în care soarele se află direct deasupra ecuatorului, făcând ziua și noaptea egale în lungime.
  12. Anglo-saxonii au numit luna martie „Hlyd monath”, adică „lună furtunoasă” sau „Hraed monath”, adică „lună grea”.
  13. Populara rețea de socializare Twitter a fost lansată pe 21 martie 2006, primul tweet fiind difuzat în aceeași zi. A fost postat de fondatorul, Jack Dorsey, pe care scria „doar îmi configurez twttr”.
  14. Buna Vestire – este o sărbătoare creștină celebrată în data de 25 martie, în amintirea momentului în care Arhanghelul Gabriel a anunțat-o pe Fecioara Maria că-l va naște pe Isus din Nazaret.
  15. Luna martie aduce în atenție sărbătoarea mărțișorului, cât și una dintre cele mai cunoscute legende ale tradiției românești, si anume: “Zilele babei Dochia” sau “Babele”. De altfel, în cultura modernă, luna martie este luna în care toate femeile sunt sărbătorite.
  16. Ziua Internațională a femeii (denumită generic Ziua femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politice și economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.
  17.  Sfintii 40 de Mucenici: traditia cere ca la aceasta sarbatoare sa se faca colacei (mucenici) in forma cifrei 8, in Moldova, ei se fac din aluat dospit si se coc in cuptor, dupa care se ung cu mire si se dau prin nuca, in Muntenia, ei sunt din aluat nedospit si se fierb in apa, dupa care se adauga zahar si nuca in zeama fiarta. Numarul lor trebuie sa fie de 40 sau 44. O alta traditie din aceasta zi este sa se bea 40 de pahare de vin sau de tuica pentru ca sa fii sanatos si sa nu se lipeasca bolile”.
  18. Pe 10 martie 1876, Alexander Graham Bell a făcut primul apel telefonic. A fost pentru asistentul său și a spus: „Dl. Watson, vino aici. Vreau să te văd.”
  19. Turnul Eiffel a fost urcat pentru prima dată. Eiffel însuși a condus un grup de oficiali guvernamentali și membri ai presei în vârf. Lifturile nu erau încă în funcțiune, așa că călătoria s-a făcut pe jos și a durat peste o oră.
  20. Președintele John F. Kennedy a fondat Corpul Păcii la 1 martie 1961. Este o organizație de voluntariat de succes, care de atunci a trimis cel puțin 235.000 de americani în străinătate în țările în curs de dezvoltare pentru a ajuta cu îngrijirea sănătății, educație și alte nevoi umane.

Ghiocel si martisor

În sfârșit, după o iarnă lungă și rece, martie promite celor din emisfera nordică zile mai lungi și mai calde.

Primăvara a sosit, iar oamenii încep să se bucure mai des de aer liber.

Legenda Babei Dochia

 Conform tradiției se spune că prima zi a primăverii este ziua Babei Dochia, care este o bătrână zeiță agrară, ce moare de 1 martie si renaște de Mucenici, pe 9 martie.

Dochia aduce aminte de marea zeiță Terra Mater și poate fi asociată cu Diana si Iuno de la romani si cu Hera si Artemis de la greci.

Legenda babei Dochia ne povesteste despre o femeie bătrână, Dochia, care avea o fiica vitregă pe care o ura. Intr-o zi de iarna geroasă, Dochia i-a dat o haină foarte murdară cerându-i să o spele la râu până devine albă ca zăpada. Pe măsură ce o spăla, haina devenea tot mai neagră.

Inghetâțată de frig și cuprinsă de disperare, fata plîngea când a aparut Martișor, un bărbat tânăr care i-a oferit o floare magică si a sfătuit-o să se întoarcă acasă.

Când a ajuns fata acasă, pânza era albă ca și neaua. Bătrânei Dochia nu i-a venit să își creadă ochilor. Văzând floarea roșie, prinsă in părul fetei, Dochia a crezut că primăvara a revenit și a plecat cu turma de oi pe munte. Urcând muntele, vremea s-a făcut frumoasă, așa că Dochia a renunțat, pe rând, la cojoacele pe care le purta.

Când a ajuns în vârf, vremea s-a transformat în vifor și atunci s-a aratat Mărțisor: „Vezi cât de rău este să stai în frig și în apa rece” a grăit el, „tu, cea care ți-ai obligat fiica să spele haine în râul înghețat.”

Bătrâna rămasă pe munte, într-un ger năpraznic a înghețat și s-a transformat în stană de piatră. De atunci roșul și albul simbolizează lupta dintre bine și rău, între iarnă și primăvară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole