Dupa cum bine stim, majoritatea femeilor dau vina pe stres pentru caderea parului. Si acesta este un factor important care nu trebuie ignorat. Insa mai exista si alte cauze precum lipsa de vitamine si minerale, sarcina si bineinteles, menopauza.
Parul creste peste tot pe pielea umana, cu exceptia palmelor si talpilor picioarelor noastre. Foarte multe fire de par sunt atat de fine incat sunt practic invizibile. Parul este alcatuit dintr-o proteina numita keratina produsa in foliculii de par in stratul exterior al pielii.
Cand o femeie intra la menopauza, in organismul ei se produc modificari hormonale. Una dintre ele fiind metabolizarea testosteronului de catre foliculii pilosi. La aceste femei se inregistreaza o biotransformare ridicata a testosteronului in dihidrotestosteron sau DHT. Efectul DHT-ului asupra foliculilor pilosi este mecanismul responsabil de caderea parului. Acest efect este cunoscut sub numele de alopecie androgenica sau genetica. Desi, de cele mai multe ori alopecia genetica este intalnita mai mult in randul barbatilor, se intampla sa afecteze ambele sexe in procente egale. 50% barbati si 50% femei cu varste peste 50 de ani.
Va puteti trezi adesea inconjurata de fire de par pe perne, pe peria cu care va pieptanati, la scurgerea de la dus. Sistemul imunitar incepe sa va atace corpul. Alopecia ataca foliculii de par iar acestia pot cadea in numar destul de mare.
Chiar daca majoritatea femeilor pot prezenta o concentratie in limitele normale ale testosteronului, o functionare normala a menstruatiei si a ovulatiei, tot se pot confrunta cu aceasta problema. S-a demonstrat ca exista o diferenta intre concentratia 5 –alfa- reductazei si citocrom P450 aromatazei, enzime responsabile de transformarea testosteronului in dihidrotestosteron si numarul receptorilor testosteronului ce apartin foliculilor pilosi ai scalpului.