Cum funcționează colorarea părului
De o lungă perioadă de timp, colorarea părului a fost o afacere serioasă! De exemplu, „eroii” din Grecia antică ar fi folosit săpunuri și înălbitori duri, pentru a-și lumina și pentru a-și înroși părul până la culoarea care a fost identificată cu „onoare și curaj”. Romanii din primul secol au preferat părul întunecat, care a fost făcut astfel cu un colorant fabricat din nuci fierte și praz.
Astăzi, culoarea părului rămâne „caldă”, cu o creștere de 75% a femeilor care se pare că își vopsesc părul. (În 1950, doar aproximativ 7% dintre femei și-au colorat părul. Și când au făcut-o, au făcut-o să „acopere” culoarea lor naturală pentru firele albe și, de obicei, nu doreau ca nimeni să știe că au făcut-o!).
Despre firul de păr
Părul tipic de mamifere este alcătuit din fire care se extind deasupra pielii și rădăcina care de asemenea este scufundată într-un folicul sau groapă sub suprafața pielii. Cu excepția câtorva celule în creștere de la baza rădăcinii, părul este un țesut mort și este compus din keratină și proteine conexe. Foliculul de păr este un buzunar tuberic al epidermei, care acoperă o mică parte a dermei la baza sa. Părul uman este format din divizări rapide ale celulelor la baza foliculului. Pe măsură ce celulele sunt împinse în sus de baza foliculului, ele se îngroașă și se supun pigmentării.
Părul de pe scalpurile noastre, sprâncenele și genele noastre sunt diferite fata de celelalte fire de păr corporale. Părul de pe capul nostru crește cu o lățime de 5 inch pe lună, iar firele de păr de lungă durată au o medie de viață de 3-5 ani. Majoritatea dintre noi au între 100.000 și 150.000 fire de păr pe cap!
Există două tipuri de melanină găsite în păr: eumelanină (cea mai comună și responsabilă pentru nuanțe de păr de la maro la negru) și phaeomelanin (responsabil pentru culorile gălbui-blond, ghimbir și roșu). Lipsa pigmentului produce părul alb / gri. Înainte ca orice culoare permanentă să poată fi depusă în arborele de păr, cuticula sau stratul exterior trebuie deschise. Formula insolubilă reacționează apoi cu cortexul pentru a depune sau elimina culoarea.
Ingredientele din vopaseaua de păr
Până la începutul anilor 1900, colorarea părului a fost făcută dintr-o gamă largă de coloranți naturali. Unii dinte chimiști au descoperit dezvoltarea colorării părului trivială și nedemnă de timpul lor, chimistul francez Eugene Schuller a creat prima colorare comercială a părului în 1909. Invenția sa a fost bazată pe o nouă substanță chimică, parafenilendiamină și a furnizat fundația a companiei sale, compania franceză Harmless Hair Dye Company. Un an mai târziu, numele a fost schimbat într-unul mai familiar astăzi – L’Oreal. L’Oreal, unul dintre giganții de produse pentru păr, a crescut constant de-a lungul anilor; compania creditează cercetarea avansată și aplicată a dezvoltării și extinderii noilor produse pe piețele din întreaga lume cu succesul său global.
Cele două ingrediente chimice principale implicate în orice proces de colorare care durează mai mult de 12 șampoanări sunt:
Peroxidul de hidrogen (cunoscut și sub denumirea de agent de developare sau oxidant) – Acest ingredient, în diferite forme și concentrații, ajută la inițierea procesului de formare a culorii și creează o culoare de durată mai lungă. Cu cât este mai mare volumul dezvoltatorului, cu atât si cantitatea de sulf este mai mare in păr. Pierderea de sulf face ca părul să se întărească și să piardă în greutate. De aceea, pentru majoritatea colorantilor părului, dezvoltatorul se menține la un volum de 30% sau mai puțin.
Amoniacul – Acest lucru alcalin permite luminarea prin acționarea ca un catalizator atunci când culoarea parului permanent vine împreună cu peroxidul. Ca toate alcalinele, amoniacul tinde să separe cuticula și să permită părului să penetreze cortexul.În plus, diferite tipuri de alcooli, care pot usca părul, sunt prezente în cea mai mare parte a părului. (Verificați această listă oficială de ingrediente pentru o formulă de colorare a părului.)
Produse de colorat pentru păr
Vestea bună este că majoritatea produselor de păr de astăzi au mirosuri mai frumoase decât mirosul de ou stricat ale celor care erau odata. Și cea mai mare parte a culorii poate fi aplicată cu ușurință: unele pe părul umed, altele pe părul uscat, lucrată într-o spumă asemănătoare samponului, lăsată să proceseze (unele formule necesită acoperire cu o folie din plastic în timpul procesării, altele nu) și apoi parul se spală și se condiţioează.
Pe de alta parte totuși stim că substanțele chimice din colorarea părului pot fi dure și dăunătoare părului, dacă nu știți ce faceți sau dacă colorați prea des parul sau acționați permanent. Cum reacționează peroxidul și amoniacul cu părul dvs. este direct legat de nivelul și tipul de produs pe care îl utilizați. Iată descrierile de bază ale celor trei mari niveluri de colorare a părului folosite de L’oreal și alții:
Nivelul 1, culoarea semi-permanentă – Acest produs adaugă un plus de culoare fără a schimba dramatic culoarea naturală. Culoarea părului conține mici molecule care
intră în cuticula părului sau in stratul exterior și apoi în cortexul părului. Ele nu interacționează cu pigmenții dvs. naturali. Din moment ce moleculele sunt mici, în cele din urmă părăsesc firul de păr după mai multe șamponări, lăsând părul așa cum era înainte de vopsire. Acest nivel durează, în general, între 6 și 12 șamponari, acoperă până la 50% parul alb, îmbunătățește culoarea naturală și nu lasă „rădăcini”. Această vopsea nu va afecta culoarea părului deoarece nu conține amoniac sau peroxid.
Nivelul 2, culoarea demineralizată – Acest nivel de produs durează mai mult, pana la 24-26 de șamponări. În acest proces, moleculele de pre-colorare pătrund în cuticulă și intră direct în cortexul firului, apoi își pregatesc partenerul pentru a crea molecule de culoare de dimensiuni medii. Mărimea lor mai mare înseamnă că au
mai rezistenta la mai multe spalari. Aceste produse nu conțin amoniac, astfel încât pigmentul natural nu poate fi luminat. Cu toate acestea, conține o cantitate mică de peroxid, care permite o îmbunătățire subtilă, dar vizibilă, a culorii. De asemenea, acopera parul alb. (Atât culorile semi-cât și cele semi-permanente pot deveni permanente pe părul permeabil sau deja colorat!)
Nivelul 3, culoarea permanentă – Este ceea ce aveți nevoie pentru o schimbare mai semnificativă a culorii (pentru a ajunge de la negru la blond, va trebui totuși să mergeți cu un proces numit decolorare și ar fi înțelept să obțineți acest lucru făcut profesional). În acest nivel se utilizează amoniac și peroxid. Micile molecule intră cu totul în cortex, unde reacționează și se extind la o dimensiune care nu poate fi spălată. Părul dvs. trebuie să crească în timp. Acest produs acționează pentru a deschide pigmentul natural al părului pentru a forma o bază nouă și apoi pentru a adăuga o nouă culoare permanentă. Rezultatul final este o combinație a pigmentului dvs. natural al părului și noua nuanță pe care ați ales-o. Aceasta înseamnă că culoarea poate să fie diferita de ceea ce ati ales dvs. chiar adaca o alta persoana a folosit aceeași culoare. În general, sunt necesare retușuri regulate de 4 până la 6 săptămâni pentru a elimina rădăcinile – părul cu culoarea naturală crescând la jumătate de centimetru pe lună. Există, de asemenea, produse de colorare a părului, cunoscute sub denumirea de „efect special”. Acestea sunt kiturile pe care le cumperi pentru a adăuga accente sau nuante pentru părul tău. Ele sunt disponibile în diferite puncte forte. Unele sunt pentru adăugarea de accente la părul natural, necolorat, în timp ce altele sunt
făcute pentru evidențierea părului deja colorat.
Acum, că am revizuit diferitele niveluri de produse folosite în colorarea părului, să ne uităm la ceea ce se întâmplă de fapt cu părul tău. De exemplu, dacă sunteți blondă și vreți sa va mai închideți culoare parului- la maro – vopseaua cționeaza cu amoniac și peroxid pentru a crea o nouă bază de culoare în firul de păr. Dacă mergeți în direcția opusă – de la negru sau maro la blond – părul trece printr-un pas suplimentar. În primul rând, decolorantul care este folosit pentru a îndepărta culoarea din păr. Apoi, reacția cu amoniac-peroxid generează noua culoare și o depozitează în firul de păr. Dacă utilizați o culoare semi-permanentă, părul este doar acoperit cu culoare, aceasta nu intra in firul de păr.
Alegerea culorii potrivite a părului și a produsului
Alegerea unei culori noi a părului nu este simplă. Trebuie să faceți această alegere pe baza unei analize a culorii părului natural, a culorii ochilor și a tonului pielii. În primul rând, să examinăm „legile” de bază ale culorii. Culoarea, așa cum o vedem, este de fapt reflectarea luminii de pe pigmenții colorați din firul de păr. E ceva asemănător cu prismele de culoare pe care le-ai văzut în școala primară: amm fracturat lumina în culori distincte pe care le-ai putea vedea. Asta se întâmplă si cu culoarea părului, cu excepția faptului că adăugați sau scădeți culorile pentru a schimba culorile de la o culoare la alta sau pentru a schimba subtonii.
O nuanță de culoare este alcătuită din diferite combinații de reflexii de pigmenți. De aceea, culoarea părului – atât natural cât și vopsit – arată diferit în lumina fluorescentă și în lumina naturală a soarelui. Nivelurile de culoare sunt gradele de luminozitate sau întuneric al unei culori văzute de ochi. Culoarea părului este atribuită unui număr de nivel de la 1 la 10, 10 fiind cel mai deschis și 1 fiind negru. Negrul reflectă foarte puțină lumină, iar cele mai ușoare nuanțe ale blondului reflectă cea mai mare cantitate de lumină. Un colorist ar spune că o blondă de nivel 10 are cu pana la doi pași mai ușori decât o blonda de nivel 8.
Uită-te la o roată de culoare sau o diagramă: Să presupunem că vrei să îți deschizi culoarea părului. Când părul este luminat, acesta produce tonuri calde sau galben- roșii. Amintiți-vă de la școală că amestecul galben și roșu produce portocaliu – nu în general, culoarea dorită a părului! Consultați roata pentru a anula tonul portocaliu, dar lăsați suficient pentru a menține tonurile calde. Cele mai bune culori ale părului pentru dvs. dacă aveți subtilități calde ale pielii (fildeș, piersic, maro auriu, crem bej, cafe au lait, cupru, maro auriu) și albastru, verde-albastru, verde, topaz, chihlimbar sau cafea ochii colorați, sau aurii, cu culori roșii, maro auriu, maro de miere, castan, cupru și mahon. Tonurile de ton roșu sunt albastru-roșu. În cazul în care pielea dvs. are roz roz, bej roșu, măsline întunecate, tonuri de maro închis sau abanos, iar ochii dvs. sunt de culoare albastru deschis, gri-albastru, albastru, verde, maro sau negru, cele mai bune opțiuni de culoare ale părului sunt deschise și burgunde, cenușă și platină, maro, maro închis, negru, sare și piper și alb pur.
Experții spun că, de asemenea, nu aveți ce pierde dacă vă întoarceți in timp la părul de culoarea naturala de la vârsta de 12 ani.
Alegerea produsului de colorare a părului depinde de ceea ce încercați să realizați și cât timp doriți ca culoarea să dureze. Majoritatea femeilor încep cu un nivel de
angajare mai scăzut și trec la un nivel mai îndelungat în timp. Dacă aveti parul alb si vreti sa il acoperiti, nu este necesar să treceți la un produs de nivel superior. Nivelul 3 este singurul produs care poate acoperi complet și permanent orice cantitate de par alb.