LifeHacks

Narcisismul- benefic sau malefic?

Narcisism

Mitologia spune ca Narcis era, potrivit legendei, un tanar frumos, fiul nimfei Liriope si al raului Cephios. Desi era inconjurat de dragostea si admiratia celor care il intalneau, Narcis ramanea indiferent la atentiile si propunerile amoroase. De frumosul tanar s-a indragostit nebuneste nimfa Echo, insa si ea a fost respinsa si s-a stins de durere, vazand ca dragostea ei nu era impartasita. Nemesis hotaraste sa il pedepseasca pe Narcis, facandu-l sa isi vada chipul in apa unui izvor. Tanarul s-a indragostit de acea imagine, murind de durere, fiindca nu ajungea la tanarul din apa.

O alta legenda spune ca Narcis era un tanar deosebit de frumos si atragator care, indragostit fiind de el insusi, a vrut sa-ti imbratiseze propria reflexie in apa, unde a cazut si s-a innecat.

Deci, narcisismul este atentia excesiva fata de propria persoana fizica, dragostea si admiratia fata de sine. Este considerata o boala, dar are si partile sale benefice.

Beneficii: narcisismul duce la stima de sine, iar stima de sine ridicata duce la increderea in tine insati si in propriile puteri. In alta ordine de idei, stima de sine te face sa te simti bine, ofera ganduri pozitive si emotii constructive, ce duc spre optimism! Un alt beneficiu este faptul ca narcisistii au mare grija de ei, de aspectul lor, sunt mereu ingrijiti. Cu toate ca petrec mult timp in oglinda, nu e timp pierdut degeaba, e timp pierdut in folosul asteptului fizic . Si daca arati bine, te simti bine!

Dezavantaje: prea multa stima de sine poate duce la aroganta, inganfare. Narcisismul exagerat duce la o stare patologica, narcisistii nu mai simt nevoia sa fie placuti de ceilalti, fiindca se iubesc ei suficient. Asteapta sa fie tratati diferiti, pentru ca se considera diferiti ( in sensul bun al cuvantului ). Narcisistii sunt, deasemenea, egoisti, vanitosi, egocentristi.

Se spune ca persoana narcisista se iubeste nespus pe sine si are incredere maxima in propria persoana, insa studiile arata exact contrariul: narcisismul poate fi doar o forma de a ascunde sentimentul de inferioritate.
Narcisismul are atat parti pozitive, cat si negative. E bine sa fii narcisist, sa te iubesti pe tine si sa ai incredere in propriile forte, dar sa nu exagerezi, caci narcisismul este o boala.

Sigur o să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *