Iubeste Romaneste de Sarbatoarea Dragobetelor!

O mica poveste ca introducere, din vremea liceului. An nou si colegi noi, internat, pedagoci, profesori severi, toate acestea dau navala peste tine in primul an de liceu. Dar nu numai acestea. Colege de internat, trecute in anii urmatori, in ziua sarbatorii Dragobetelor, intreaba boboacele:

-”Vreti sa va vedeti ursitul?”

Un lichean cu apa, o oglinda in fundul licheanului, intuneric in camera si un prosop pe cap! Care credeti ca era faza? Isi bateau joc de boboace, unele iesiau plangand din camera altele intelegeau incidentul si refuzau! Asta ca paranteza.

In traditia Romaneasca, de Dragobete sarbatorim iubirea si petitul. Din stramosi avem acest obicei si in unele zone ale tarii inca se tine cu sfintenie.

Petitori de dragobete

O legenda spune ca Dragobete era fiul Dochiei, el seducea fetele ce le intalnea. De altfel era numit ”Navalnicul” sau ”Logodnicul pasarilor”.

Provenienta lui vine odata cu vechii daci, in acele timpuri era considerat protectorul tinerilor si patronul iubirii.

Fiind fiul Dochiei avea si denumirea de ”Cap-de-primavara”.

Sarbatoarea Dragobetelui are ca rol schimbarea anotimpurilor, de la iarna grea si friguroasa la primavara cu vantul caldut imbietor.

Dragobete

In vremurile de demult, pe cand inca se purtau straie populara, de ziua Dragobetelui, tinerii se strangeau prin paduri.

Culegeau primele flori ale primaverii. Acesta era un obicei, care sa purtat mult timp si se poarta si in zilele de astazi in anumite zone ale tarii.

In tot acest rastimp pana la pranz, tinerii cantau, jucau si culegeau flori. Cu venirea pranzului, fetele se pregateau de fuga in sat, iar flacaii fugeau dupa fete pentru a le saruta. Daca fetei ii placea de flacau, aceasta se lasa sarutata. Apoi seara se anunta logodna si ei erau foarte fericiti tot anul.

Toti care participau la aceasta traditie aveau un an plin de belsug. Batranii cu superstitiile lor, spuneau ca, cei care nu participa la acest eveniment, nu vor avea parte de iubire tot anul. Pe parcursul zile pana in amiaz, tinerii jucau un joc numit ”zburatorit” si toata aceasta traditie a dat nastere zicalei ”Dragobetele saruta fetele”.

Daca vremea era mohorata si ploioasa, tinerii se adunau intro casa unde petereceau, cantau si jucau. Acolo se legau de obicei prietenii.

Fetele aruncau farmece spre rivalele lor, iar flacaii isi crestau usor bratul sub forma unei cruci, asa deveneau frati de cruce.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: